יום חמישי, 30 בנובמבר 2023

מדוע איזבל מתאפרת?

במלכים ב פרק ט פסוק ל:
וַיָּב֥וֹא יֵה֖וּא יִזְרְעֶ֑אלָה וְאִיזֶ֣בֶל שָֽׁמְעָ֗ה וַתָּ֨שֶׂם בַּפּ֤וּךְ עֵינֶ֙יהָ֙ וַתֵּ֣יטֶב אֶת־רֹאשָׁ֔הּ וַתַּשְׁקֵ֖ף בְּעַ֥ד הַחַלּֽוֹן׃

הרקע לפסוק זה הוא המרד שמבצע יהוא בממלכת ישראל. אחרי שהוא מחסל את מלך יהודה ואת מלך ישראל הוא מגיע ליזרעאל, בירת ממלכת ישראל. ואז המקרא מתאר בפנינו כיצד איזבל מנצלת את זמנה להתאפר. 
והשאלה הנשאלת היא: מפני מה חשבה איזבל שזה הזמן המתאים להתאפר?

המפרשים במקום מסבירים שהיא עשתה זאת על מנת למצוא חן בעיני יהוא או בעיני חיילי ממלכת ישראל. 

לאחר הקדמה זו, ראו במצורף פרשנות מחודשת של פרופ' שלום רוזנברג בספרו "המחשבה היהודית לגווניה" (עמ' 583):



יום שבת, 25 בנובמבר 2023

מחשבה לפרשת ויצא

 חלום סולם יעקב מכיל ארבעה פסוקים:

"וַיַּחֲלֹם וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה וְרֹאשׁוֹ מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱלֹהִים עֹלִים וְיֹרְדִים בּוֹ. 

והִנֵּה ה' נִצָּב עָלָיו וַיֹּאמַר אֲנִי ה' אֱלֹהֵי אַבְרָהָם אָבִיךָ וֵאלֹהֵי יִצְחָק הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַתָּה שֹׁכֵב עָלֶיהָ לְךָ אֶתְּנֶנָּה וּלְזַרְעֶךָ. 

וְהָיָה זַרְעֲךָ כַּעֲפַר הָאָרֶץ וּפָרַצְתָּ יָמָּה וָקֵדְמָה וְצָפֹנָה וָנֶגְבָּה וְנִבְרֲכוּ בְךָ כָּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה וּבְזַרְעֶךָ. 

וְהִנֵּה אָנֹכִי עִמָּךְ וּשְׁמַרְתִּיךָ בְּכֹל אֲשֶׁר תֵּלֵךְ וַהֲשִׁבֹתִיךָ אֶל הָאֲדָמָה הַזֹּאת כִּי לֹא אֶעֱזָבְךָ עַד אֲשֶׁר אִם עָשִׂיתִי אֵת אֲשֶׁר דִּבַּרְתִּי לָךְ."

הפסוק הראשון הוא מראה החלום - הסולם המוצב והמלאכים העולים יורדים בו.

הפסוק השני - ברכת הארץ

הפסוק השלישי - ברכת הזרע

הפסוק הרביעי - הבטחה על השגחה פרטית

השאלה הנשאלת היא: מה הצורך במראה הסולם? מה מוסיף הפסוק הראשון על שלושת הפסוקים האחרים?


ראשית, כדאי לראות את ברכות ה' שבחלום בתחילת פרשת ויצא על רקע סוף פרשת תולדות. שם, יצחק שולח את יעקב לחרן ומברך אותו:

"וְאֵל שַׁדַּי יְבָרֵךְ אֹתְךָ וְיַפְרְךָ וְיַרְבֶּךָ וְהָיִיתָ לִקְהַל עַמִּים. וְיִתֶּן לְךָ אֶת בִּרְכַּת אַבְרָהָם לְךָ וּלְזַרְעֲךָ אִתָּךְ לְרִשְׁתְּךָ אֶת אֶרֶץ מְגֻרֶיךָ אֲשֶׁר נָתַן אֱלֹהִים לְאַבְרָהָם."

ברכת יצחק מכילה שתי ברכות בסדר הזה:

  1. ברכת הזרע
  2. ברכת הארץ

קל לראות כי הברכות שבחלום יעקב יוצרים מבנה כיאסטי עם הברכות של יצחק:

1. ברכת הזרע

2. ברכת הארץ

2. ברכת הארץ

1. ברכת הזרע

כלומר, יצחק איחל ליעקב "אל שדי יברך אותך", ובחלום מתקיימים דברי יצחק, וה' מברך.

אך בחלום יש ברכה נוספת: ההבטחה על ההשגחה.

ועתה, נפנה לעיין במראה הסולם עצמו.

מה מבטא הסולם והמלאכים העולים ויורדים בו?

נראה, שמלאכים העולים מהארץ לרקיע, הם מלאכים שסיימו את שליחותם כאן בארץ, ומלאכים היורדים הם מלאכים שקיבלו שליחות חדשה ואצים לבצע אותה.

במידה מסוימת זה מזכיר את התיאור של השטן בתחילת ספר איוב המגיע למפגש "בני האלהים" לאחר שחזר "משוט בארץ ומהתהלך בה".

בחלומו, יעקב רואה מלאכים שסיימו את שליחותם וממהרים לבצע את השליחות הבאה. המראה של המלאכים פותח את החלום החותם בהבטחה של ההשגחה "והנה אנכי עמך ושמרתיך בכל אשר תלך". המלאכים הללו הם אלו המוציאים לפועל את ההשגחה המיוחדת שיהיה מעתה על יעקב. 

לסיכום, בתחילה יעקב רואה את מחזה המלאכים והסולם, ה' מקיים את דברי יצחק ומברך אותו בברכת הארץ ובברכת הזרע, ואז הוא מפרש לו את מחזה הסולם: המלאכים האלה שאתה רואה - הם ילוו אותך בדרכך.

בשעה שיעקב נאלץ לצאת לגלות, לברוח מאחיו ולחפש אשה, מה שנמנע מאביו, יתכן והוא שואל את עצמו אם זו לא הנקודה שבה הוא יורד מעל בימת ההיסטוריה ויתקיים בו מעין "וישלחם מעל יצחק בנו בעודנו חי". בשלב זה, הקב"ה נגלה אליו בחלום, מחזק ומאשר את דברי יצחק בשעה שנפרד מיעקב ובעיקר מוסיף ומדגיש שהשכינה תלווה את יעקב לאורך כל הדרך.

יום ראשון, 12 בנובמבר 2023

מחשבה לפרשת חיי שרה

 רש"י מביא את דברי חז"ל הידועים:

"וכל ימים שהיתה שרה קיימת היה ברכה משולחת בעיסה וכיון שמתה שרה פסקה אותה הברכה, כיון שבאת רבקה חזרה"

אך מהיכן הסיקו חז"ל דבר זה? מי גילה להם רז זה?

נראה שדברי חז"ל עולים מתוך הכתובים.

פרשת חיי שרה יוצאת דופן ביחס לפרשות שלפניה ולאחריה. זו הפרשה הראשונה בספר בראשית שבה אין דיבור אלהי לבני האדם. אלוהים אינו נוכח, אלא נמצא מאחורי הקלעים.

זאת, הגם ש"השחקנים הראשיים" בהחלט מזמינים אותו לצאת מאחורי הקלעים לקדמת הבמה. הפניה החוזרת ונשנית אל אלוהים במבחר תיאורים: "אלוהי השמים", "אלוהי הארץ", "אלוהי אדוני אברהם", אינה נענית בצורה ישירה. וכן, לאחר התקוה של אברהם ש"הוא ישלח מלאכו לפניך", איננו מתוודעים להימצאות מלאך. העבד מתפלל "הקרה נא לפני היום", ועי' בנצי"ב המסביר כי אין הכוונה שיזמן לפניו אישה, אלא שאלוהים יזדמן לפניו. ולמרות כל אלה, אלוהים אינו נוכח.

מתי אלוהים חוזר להיות נוכח? בתחילת פרשת תולדות, הפרשה הבאה. 

לאור הנתונים הללו, הסיקו חז"ל שיש בפרשה העלם שכינה. ההעלם הזה מתחיל במיתת שרה ומסתיים בפרשת תולדות כשיצחק ורבקה ממלאים את מקומם של אברהם ושרה כזוג. 

זה מה שחז"ל ביטאו במדרש הנ"ל: הברכה בעיסה, הנר הדולק והענן קשור מעידים על הימצאות השכינה (בדומה למשכן). כיוון שמתה שרה פסקה השכינה, כיוון שבאת רבקה חזרה.